Головна Новини Ринок України Попит на кредитні програми зростатиме

Попит на кредитні програми зростатиме

Агровиробники в очікуванні відкриття ринку землі намагаються накопичувати кошти, тому попит на кредитні програми зростатиме.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

За словами спеціаліста з управління проєктами, Проєкт “Аграрні розписки в Україні”, IFC Сергія Гунько, вже запущено 2200 аграрних розписок, при цьому в 2018-2019 роках був значний ріст, оскільки цей інструмент запрацював на всій території України. У 2019 році аграрних розписок було видано на понад 8 млрд грн, а сумарно залучено понад 15 млрд грн. Нині 130 компаній в Україні працюють з аграрними розписками, а застава при оформленні у вигляді майбутнього врожаю є доволі прийнятною для аграріїв і мотивує їх використовувати цей інструмент. Для кредитора ж головною мотивацією є позасудова процедура виконання умов агророзписки.

“За законодавством маємо два типи аграрних розписок: товарна і фінансова. Товарними користуються трейдери для контрактування майбутнього врожаю, і в такому випадку аграрії розраховуються безпосередньо товаром. Банківські установи використовують фінансові розписки, і в цьому випадку майбутній урожай виступає лише гарантією розрахунку агровиробника”, – каже Сергій Гунько.

Серед банківських установ експерт виділив лідера використання в практиці аграрних розписок – АТ “ОТП Банк”, де діє понад 10 партнерських програм із забезпечення сільгоспвиробника агроресурсами. Першим працювати з аграрними розписками чотири роки тому почав “Агропросперіс Банк” (АТ “АП Банк”) і сьогодні пропонує понад 20 програм лише з техніки. А АТ “Банк Альянс” працює з Донецьким регіоном і зараз розвиває програми для плодоовочевого сектору.

ТОВ “ОТП Лізинг” профінансував аграріїв на понад $100 млн,йдеться про техніку в лізинг. При цьому аграрний портфель “ОТП Лізинг” – 4 млрд грн. 25% портфелю становить фінансування придбання вагонів-зерновозів. “Наші європейські акціонери вважають, що Україна буде стрімко розвиватися, і на 2020 рік поставлено великий план в сумі $275 млн. Цьогоріч очікуємо збільшення фінансових ресурсів саме в аграрному секторі, тому що ті аграрії, які раніше купували техніку за готівку, більше обиратимуть фінансові інструменти”, – каже генеральний директор ТОВ “ОТП Лізинг” Андрій Павлушин.

Перегляди: 0