Головна Новини Ринок України Україна очікує від ЄС визнання зонування при спалахах пташиного грипу

Україна очікує від ЄС визнання зонування при спалахах пташиного грипу

Як заявила т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, Україна очікує визнання від ЄС системи зонування при спалаху інфекційних захворювань тварин.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

“У нас були домовленості, що ми визнаємо зонування ЄС, а вони визнають зонування України. Адже та кількість позитивних аудитів, які пройшла Україна, не залишали сумнівів щодо позитивної відповіді. Але ЄС ввів заборону на ввезення низки товарів з України, офіційних причин як таких не було. Можливо причиною закритих ринків (на їхній погляд) була відсутність впевненості, що ми виконуємо взяті на себе зобов’язання. Хоча буквально декілька днів тому ми отримали результати, що останній аудит було успішно пройдено. Ця інформація є у відкритому доступі на сайті Європейської комісії, що ми успішно пройшли аудит із грипу птиці у 2018 році, підтверджено, що система попередження діє еквівалентно до ЄС”, – каже вона.

За її словами, Держпродспоживслужба, як компетентний і транспарентний орган, який веде постійну комунікацію з ЄС, доклала максимальних зусиль, щоб надати відповідну інформацію та матеріали. Тож наразі очікується публікація рішення, адже попередньо була визнана лише регіоналізація – заборона по регіонах. Було закрито три регіони, де у 2016-2017 році зафіксували спалахи грипу птиці. Зараз очікується визнання саме на зонування, адже зонування – це набагато менша територія, де проводилися карантинні заходи. Українське законодавство відповідає європейському – це надважливо, коли йдеться про встановлення еквівалентності. Інакше Україна не змогла б експортувати продукцію до ЄС.

Перегляди: 0