Головна Новини Ринок України Державна агенція водних ресурсів може вперше обмежити права водокористувачів

Державна агенція водних ресурсів може вперше обмежити права водокористувачів

У разі маловоддя Держводагентство може обмежити права водокористувачів чи змінити умови водокористування – наприклад, скидання води через греблі ГЕС. Для цього у Держводагентства є всі законодавчі підстави. А в пріоритеті буде забезпечення питних та побутових потреб українців.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на hromadske.radio.

За інформацією Укргідрометцентру, нині на більшості річок України низька водність. І, відповідно, весняного паводку (водопілля) в цьому році не буде. Крім того, маловоддя може привести до пересихання малих водотоків. Міжвідомча профільна комісія вже узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ в таких несприятливих умовах.

Як наголошує в. о. голови Держагентства водних ресурсів України Михайло Хорєв, 2019 і 2020 роки видалися дуже бідними на опади. Снігопади на території України, Білорусі та Росії не дають можливості говорити про надходження повені і формування нормального притоку до основних річок України. Водний кодекс містить статтю 45, яка каже про те, що, у випадку настання таких несприятливих моментів, є запобіжні заходи щодо обмеження прав окремих водокористувачів, мета якого – пріоритетне забезпечення питних і побутових потреб населення. Тобто головна задача, щоб громадяни залишилися з водою.

“Є певна пріоритетність. Спершу обмежується транспорт, в другу чергу піднімається питання гідроенергетики, потім – промисловість і в останню чергу – агровиробництво. Прогнози, які ми маємо, не говорять про те, що буде повна криза, але те, що в деяких водних об’єктах доведеться економити, це можливо. В цьому році ми почали наповнення водосховищ у лютому для того, щоб нормально пройти літній період. Зазвичай, це здійснюється в квітні. Але для невеликих водойм та середніх річок ситуація може виявитися гіршою. Наприклад, ми вже повідомили малі гідропідприємства на річці Рось, що їм влітку доведеться працювати в умовах жорсткої економії”, – каже він.

Перегляди: 0