Головна Новини Ринок України Перспективи переробки часнику

Перспективи переробки часнику

На українському ринку існує потреба в продуктах переробки часнику, наприклад, в часниковому порошку. І дана ніша є саме тією можливістю, яку сьогодні випускають українські агровиробники, не створюючи продукти з доданою вартістю. Таку думку висловила Анна Морозова, керівник часниковою компанії “УкрАП”, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на east-fruit.

Протягом останніх чотирьох років велика кількість фермерів почали вирощувати цей продукт. “За 10 місяців 2019 року ми не просто наростили обсяг виробництва часнику, а пішли вперед всіх, тому що у нас почало розвиватися виробництво не тільки самого часнику, але і часникових продуктів”, – розповідає вона.

Ще 7 років тому показник експорту українського часнику дорівнював нулю. Ніхто в світі взагалі не знав, що в Україні вирощують цю культуру. У 2019 експортовано 420 тонн часнику, закривши на 80% квоту на безмитні поставки даної культури в ЄС.

Проте, в Україні на сьогоднішній день досить мала кількість промислових виробників часнику. Разом з тим, існує велика кількість фермерів, які в гонитві за швидким прибутком починають займатися часниковим бізнесом, згодом кидаючи його.

За словами Анни Морозової, в Україні існують проблеми при формуванні великих товарних партій часнику. “Ми не можемо продати його малими партіями. Якщо приходить замовлення, то воно, зрозуміло, приходить на великий обсяг даної культури. І сьогодні досить складно зібрати необхідний обсяг по всій країні однакової якості”, – зазначає керівник компанії “УкрАП”.

Таким чином, для вирішення даних проблем на українському ринку часнику на сьогоднішній день необхідна взаємодія між собою всіх виробників.

Раніше Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА), повідомляла, що Китай і Іран забезпечили в минулому році більше 80% всіх поставок часнику в Україну. На сьогоднішній день на внутрішньому ринку практично не залишилося запасів товарного часнику врожаю 2019 року, тому Україна зараз повністю залежна від імпорту. Проблеми з коронавірусом в Китаї та Ірані вже призвели до розвалу логістичних ланцюгів поставок продукції, а новий урожай часнику в країні почнуть збирати лише через 5−6 місяців. Тому, не виключено, що ціни на свіжий часник за цей період можуть істотно вирости.

Перегляди: 0