Головна Новини Ринок України На скільки можуть збільшитися витрати на посівну

На скільки можуть збільшитися витрати на посівну

За оцінками експертів і учасників ринку, сумарні витрати на нинішню посівну, порівняно з торішньою, виросли в середньому на 5-7%.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на latifundist.com.

Посушлива осінь вплинула на скорочення посівних площ під озимими культурами. В країні засіяли озимими зерновими 7,6 млн га, що на 3% менше, ніж роком раніше. Скорочення площ відбулося в основному за рахунок озимої пшениці. У зв’язку з поширенням коронавірусу та карантинними заходами посівна пізніх культур та загалом операції сезону можуть подорожчати ще більше.

За словами аграріїв, витрати на весняну посівну змінилися. “В основному ми провели скорочення загальновиробничих витрат, зокрема, оптимізували витрати на засоби захисту рослин, замінивши одні іншими. Але зробили це тільки на ярих культурах. Озимим забезпечили дуже правильний захист, навпаки, збільшивши витрати на ЗЗР, бо розуміємо, що ці культури більше схильні до хвороб”, – наголошує Олександр Овсяник, директор агропромислового департаменту ГК “Агротрейд”.

Компанії в основному вже забезпечені всім необхідним. Деяким гравцям ринку вдалося істотно заощадити за рахунок того, що вони заздалегідь запаслися необхідними ресурсами. “Фосфорні, калійні, азотні добрива ми купили набагато раніше, тому витрати в цій частині будуть набагато менше. Зараз докуповуємо ЗЗР. Але великого зростання цін не спостерігаємо. В середньому 1-2%. Насіння подорожчало не більш, ніж на 5%. Топові гібриди і деяке дефіцитне насіння, наприклад, олеїнового соняшнику, продаються трохи дорожче, решта – практично без змін”, – повідомляє Юрій Лисак, головний агроном компанії “Агро-Регіон”.

Марія Колесник, заступник директора ProAgro Group, вважає, що можливі деякі проблеми з поставками ЗЗР з Китаю, що може розігріти ринок. Також через підвищений попит очікується зростання цін на добрива. “У той же час я не думаю, що вартість поточної весняної посівної перевищить торішній показник більш, ніж на 10−15%”, – зазначила вона.

На думку Миколи Пугачова, заступника директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, можуть знадобитися фінансові вкладення на додаткову обробку полів засобами захисту і підсів, а в деяких випадках і пересівання озимих.

“Збільшення витрат відбувається також за рахунок зростання заробітної плати співробітників і підвищення вартості оренди землі”, – підкреслює Віктор Белкот, директор з виробництва компанії “ТАС Агро”.

Перегляди: 0