Головна Новини Ринок України Локальний стандарт на мед – перша сходинка у підйомі до стандарту світового...

Локальний стандарт на мед – перша сходинка у підйомі до стандарту світового рівня

Команда Global G.A.P Україна взяла на себе ініціативу створення інтегрованого локального стандарту на мед, який включатиме не лише вимоги до якості й безпеки меду, але і до виконання робіт на пасіці. Про це розповів Андрій Гармаш, фахівець із впровадження стандартів, провідний аудитор систем менеджменту якості, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на kurkul.com.

“В Україні стандарт якості визначає лише ДСТУ, також є вимоги стосовно безпечності, є стандарти з органічного виробництва, HALAL, але специфічного стандарту з виробництва меду немає ніде в світі”, – зазначив експерт. Бджолярі виявили бажання мати документ, який зміг би їм допомогти знайти спільну мову з великими закупівельниками, торговими мережами, аби працювати за визнаними у всьому світі стандартами. “Виготовлення українського локального документа – перша сходинка у підйомі до стандарту світового рівня. Якщо країна покаже, що у виробників є бажання до сертифікації і діє локальний стандарт, то з великою вірогідністю його приймуть як міжнародний великий стандарт, який можна буде застосовувати в усьому світі”, – пояснює Андрій Гармаш.

З інтегрованим локальним стандартом на мед пасічникам буде простіше реалізовувати свою продукцію через торговельні мережі, які виступають за те, щоб виробники випускали продукцію відповідно до світових стандартів, і фахівці готові сприяти цьому. “Окрім виходу на торговельні мережі пасічник отримає від локального інтегрованого стандарту на мед зменшення витрат на відкликання неякісної продукції, зменшення витрат на виробництво, мінімізація можливих ризиків від внесення забруднень своїми працівниками”, – підкреслює експерт. Він наголошує, що, відповідно до світових стандартів, сучасний виробник повинен також оцінювати і соціальну складову роботи свого підприємства, у тому числі й зацікавленість працівників випускати якісну, безпечну продукцію.

Перегляди: 0