Головна Новини Ринок України Тіньова оренда сільгоспземель – мінус 22 млрд грн податків

Тіньова оренда сільгоспземель – мінус 22 млрд грн податків

Обсяг тіньової оренди земель сільськогосподарського призначення складає 19-69 млрд грн при недоотриманні податків з неї до 22 млрд грн.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com, існуючий на сьогодні тіньовий ринок оренди земель сільськогосподарського призначення, за оцінками експертів, становить 28% від загальної площі сільськогосподарських земель або близько 12 млн га з 42 млн га сільгоспземель України. При цьому в офіційній оренді перебуває близько 25 млн га сільгоспземель.

Таке становище негативно впливає як в цілому на економіку держави – у зв’язку з недоотриманням значних сум податків та інших платежів з оренди, так і на самих орендодавців, оскільки їм платять “в чорну” мізерну орендну плату. При цьому понад 1,6 млн паїв належать громадянам пенсійного віку.

За даними податкової служби, на 2019 рік в Україні є 3,6 млн власників паїв, які володіють 16,4 млн га землі, а середній розмір паю становить 4,1 га. З усіх власників паїв – 2,3 млн осіб самі обробляють свої паї та 1,4 млн осіб паї загальною площею 6,1 млн га здають в оренду. Більшість з цих земель знаходяться в оренді у с/г підприємств, в тому числі сільгоспвиробників, що працюють на ІV групі спрощеної системи оподаткування.

Перегляди: 1