Головна Новини Ринок України Обережне очікування деякого сповільнення темпів вирізання корів у першому півріччі цього року

Обережне очікування деякого сповільнення темпів вирізання корів у першому півріччі цього року

Тренд скорочення поголів’я корів в Україні триває, хоча темпи дещо сповільнилися. Станом на 1 березня загальна чисельність корів скоротилася до 1,78 млн гол., що на 6,4% менше, ніж на цю дату минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org, у сільськогосподарських підприємствах у цей період налічується 432,8 тис. гол., що на 6,4% менше, ніж у лютому минулого року. Проте, якщо порівняти ці дані з попереднім місяцем, помітно, що інтенсивність скорочення у лютому зменшилася і склала 1,5 тис. гол./міс. (у січні темпи склали мінус 3,6 тис. гол./міс.). Скоротили промислове поголів’я господарства дев’яти областей, а найбільше у Чернігівській та Хмельницькій областях.

Кількість корів у домогосподарствах скоротилася до 1,35 млн. гол., що на 6,2% менше, ніж у лютому минулого року. Проте оберти скорочення у домашньому секторі теж сповільнилися. Так, в період за лютий місяць в домогосподарствах позбулися 8,7 тис. гол. дійної худоби (для порівняння, у січні поточного року – 27 тис. гол.). Левова частка у скорочені належала двом областям – Чернігівській та Івано-Франківській. Сім областей демонстрували незначне нарощування.

Очікування деякого сповільнення темпів скорочення кількості корів у першому півріччі 2020-го залишаються актуальними, але за умови збереження цін на сировину чи незначного їх “просідання”. Проте такі очікування є дуже обережними, особливо це стосується промислового поголів’я, що пов’язано з невирішеним питаннями ринку землі. Ситуація є досить хиткою, адже прийняття Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення без врахування тих пропозицій, які запропоновані фермерами, може спровокувати наступну хвилю скорочення. Не додають впевненості і кадрові перестановки в уряді та “гойдалки” у рішеннях з приводу відокремлення аграрного міністерства. В умовах жорсткого невиконання плану надходжень до бюджету вже на початку року, питання дотацій для аграріїв починає видаватися риторичним – а чи буде? І виглядає все це досить невпевнено на фоні світової кризи.

Перегляди: 0