Головна Новини Ринок України Чому гектар землі коштуватиме $2 тис.

Чому гектар землі коштуватиме $2 тис.

Обмежування до 2024 року допуску юридичних осіб на ринок землі сприятиме тому, що 1 га коштуватиме $2 тис. замість $4-5 тис. Так вважає Микола Сольський, голова аграрного комітету Верховної Ради.

“Я мільйон разів ставив питання асоціаціям, які боролися за поетапність запровадження ринку землі, навіщо обмежувати до 2024 року допуск юридичних осіб на ринок. Аргументованих і зрозумілих відповідей вони не дали. Однак, фактично ж така модель запуску ринку землі має ризики, що орендарі дешевше куплять землю, а її власники отримають менше грошей. При цьому власники землі слухають політичні партії, які залякують їх міфами, та орендарів, яким здають землю і які зацікавлені в тому, щоб дешево її орендувати. Інтерес орендарів зрозумілий. За такої моделі ринку 1 га коштуватиме $2 тис. замість $4−5 тис., якби юридичні особи були повноцінними учасниками ринку”, – цитує його слова “ПроАгро Груп” з посиланням на epravda.com.

Разом з тим, за словами Миколи Сольського, допуск юридичних осіб до купівлі землі це політичне питання: “Ми повинні були піти на такі політичні зміни, щоб прийняти законопроєкт. Ухвалений законопроєкт заспокоював більшість депутатів та асоціацій.

Перегляди: 0