Головна Новини Ринок України В Україні росте частка якісного молока

В Україні росте частка якісного молока

В Україні більшає молока екстрґатунку. Зростання частки якісного молока – один із показників, який демонструє стабільність уже впродовж десяти років. Не дивлячись на скорочення виробництва, з року в рік на переробні підприємства надходить дедалі більше сировини ґатунком “екстра” – як у відносних, так і у фактичних величинах. За підсумками І кварталу, у структурі зданого на переробку молока, вперше за історію незалежної України, частка екстраґатунку найбільша, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org.

З усього об’єму молока (644,7 тис. т.), яке впродовж першого кварталу 2020р. надійшло на переробку від молочно-товарних ферм, 35,9% (а це 231,3 тис. т) – екстраґатунок. Динаміка обнадіює, адже частка “екстра” демонструє стрімкий щоквартальний ріст. Так, за перший квартал поточного року його здано на 38,5% більше, ніж в аналогічний період минулого року (+64,3 тис. т.).

Нарощування об’ємів виробництва відбувалось за рахунок скорочення частки інших, більш низьких ґатунків, головним чином – вищого. Так, його надходження склало 215,9 тис. т., що на 13,4% менше, ніж минулого року.

Скоротилося, проте несуттєво, надходження першого ґатунку: 190,3 тис. т. (-2,6%).

Найбільш істотно скоротилася частка другого ґатунку: на 76%, до 5,2 тис. т. Таке падіння зумовлено активним скороченням поголів’я у минулому році, адже позбувалися корів насамперед низькоефективні ферми.

Підсумки першого кварталу доводять, що карантин та перестороги виробників щодо ризику наростання кризи у молочній галузі можуть мати і позитивні сторони. Так, господарства посилюють заходи, спрямовані на підвищення якості і безпечності молока-сировини. Відтак, уперше за всю історію у структурі “промислового” молока, зданого на переробку, лідирує екстраґатунок.

Перегляди: 0