Головна Новини Ринок України Чи справді в Україні засилля овочевого імпорту

Чи справді в Україні засилля овочевого імпорту

Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, торговий представник України, на своїй сторінці у Facebook пояснив, чому здається, що в нас аж таке засилля імпорту помідорів та огірків.

За його словами, в Україні щороку з’їдається близько мільйона тонн свіжих помідорів. З них понад 300 тис. тонн вирощено в теплицях (закритий ґрунт) і понад 600 тис. тонн вирощено на українських полях і городах (відкритий ґрунт). Також ми імпортуємо 71 тис. тонн (у 2019 році). Ну і експортували 9 тис. тонн минулого року. Тобто імпорт помідорів складає лише 7% від внутрішнього ринку.

В Україні споживають близько 600 тис. тонн огірків, із них тепличні – 320 тис. тонн, з відкритого ґрунту – 250 тис. тонн. Імпортних огірків з’їдаємо 17,5 тис. тонн. Лише 3% спожитих в Україні огірків – імпортні.

“Чому може видатися, що в нас аж таке засилля імпорту? По-перше – через сезон. Березень-квітень – це час, коли до нас доїжджає товар з Балкан (особливо це стосується молодої капусти), Туреччини, Іспанії і подеколи навіть північної Африки (Марокко). Таким чином, це не пов’язано з економікою, а лише з кліматом і логістикою. Головна особливість помідорно-огіркової економіки – структура продажів. Головним каналом не лише роздрібної, але і оптової торгівлі овочами в Україні є ринки. Які були закриті на карантин. Останні роки вітчизняні виробники активно розширюють свою присутність на полицях супермаркетів. І зараз в супермаркетах здебільшого є вибір між імпортом і місцевим товаром, а за кілька тижнів місцеві овочі повністю витіснять імпорт”, – написав Тарас Качка.

Він зауважив, що й супермаркет є складнішим каналом реалізації. Тому, що супермаркет більш вимогливий щодо обсягу партій, гомогенності якості, пакування, супровідних документів та фінансових умов. Базари ж гнучкі для продавців будь-якого типу. І особливо для малих і мікро виробників. Парадоксально, але для виробника часто продаж до мереж супермаркетів є рівнозначним експорту. Тому найкращий спосіб боротися з імпортним помідором – це популяризувати український помідор в світі.

Перегляди: 0