Головна Новини Ринок України Оновлено прогноз недобору врожаю озимих

Оновлено прогноз недобору врожаю озимих

Весняні заморозки призвели до пізнього відновлення вегетації озимих, рослини зменшили інтенсивність свого росту і розвитку, відповідно недобір врожаю може сягати 15-25%. Так вважає Ігор Семеняк, директор Інституту сільського господарства Степу НААН України, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com.

За словами експерта, аграрії щороку знаходяться в якихось незвичних умовах. Цей рік також не є типовим, особливо для озимих культур, оскільки метеорологічної зими цього року практично не було. Це поставило виклики, як перед науковцями, так і перед виробниками – як бути, що робити, які заходи застосовувати. Те, що культури перезимували – це добре. Але коли вони почали відновлювати свій ріст і вегетацію – були заморозки.

На думку фахівця, врожай також залежатиме і від того, хто які технології використовує, хто які сорти вирощує. Тому що зимостійкість не просто культур, а сортів є різна. “Дуже сильно постраждали ріпаки, що були недорозвинені в осінній період або перерощені, певною мірою постраждали ячмінь і озимі. Хто посіяв дуже рано ячмінь ярий – завдано певної шкоди, але не смертельної, хоч і пригнічені посіви. Окремі сорти озимої пшениці не вітчизняної селекції не виховані в наших умовах – теж зараз у не найкращому стані. Тому треба проводити обстеження”, – додає директор Інституту сільського господарства Степу НААН України. Проте, більшість сортів, а це близько 90% сорти вітчизняної селекції, витримали ці несприятливі умови. Тому озима група забезпечить врожайність не нижче середнього показника.

Перегляди: 0