Головна Новини Ринок України Чи стануть відомі реальні втрати аграріїв від посухи та заморозків

Чи стануть відомі реальні втрати аграріїв від посухи та заморозків

Як заявив голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов, нині невідомо про реальні втрати посівів озимих та технічних культур через несприятливі погодні умови (посуха, суховії, заморозки), у тому числі через норму податкового законодавства, що у випадку оформлення втрати посівів аграрію донараховується ПДВ на продукцію, яка придбана для здійснення посівної кампанії. Через те, аграрії не поспішають юридично фіксувати втрату або ж пошкодження посівів, бо ПДВ донарахують, а перспектив отримати компенсацію немає.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

Нардеп додав, що відкритим питанням залишається виплата самої компенсації. Як відомо, кошти із резервного фонду бюджету суб’єктам господарської діяльності недержавної форми власності виділяються лише на умовах повернення. Окрім того, це складна зарегульована процедура та ще й невідомо чи в кінцевому результаті кошти будуть виділені. Тому необхідно розглянути інший спосіб, а саме в межах загальних коштів – 4 млрд грн, закладених в держбюджеті для підтримки аграріїв у 2020 році, потрібно уряду передбачити окремий напрямок у вигляді дотації – відшкодовування втрати від пошкодження посівів сільськогосподарської продукції від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Кошти на цю дотацію можливо перенаправити з інших напрямків підтримки, наприклад, з 1,2 млрд грн – здешевленння кредитів, з 1 млрд грн – часткової компенсації вартості с/г техніки та обладнання.

Олег Тарасов повідомив, щодо необхідного обсягу компенсації можна буде говорити після отримання від уряду повної інформації щодо втрат аграріїв з усіх областей, орієнтовно – протягом 2 тижнів. За попередніми даними від уряду, йдеться про майже 600 тис. га (500 тис га, або 50% посівів на Одещині, решта – в інших областях).

Аби вирішити питання щодо обов’язку аграріїв сплачувати ПДВ на товари та послуги, придбані для вирощування врожаю, у разі, якщо цей урожай через погодні чи інші екстремальні умови було втрачено, створено робочу групу з представників Міністерства фінансів, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, аграрної спільноти. Це питання мають намір вирішити шляхом внесення відповідних змін до законів та підзаконних актів.

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) наголошує, що сільгоспвиробників слід позбавити обов’язку сплачувати ПДВ на товари та послуги, придбані для вирощування врожаю, у разі, якщо цей урожай через погодні чи інші екстремальні умови було втрачено. Така вимога призводить до ще більших збитків аграріїв і просто суперечить здоровому глузду. У ВАР зауважують: за законом сільгоспвиробники не повинні сплачувати цей податок у разі втрати урожаю, але положення закону сформульовано так, що дають змогу трактувати їх двояко, чим і користуються податківці, інформує ukurier.gov.ua.

Перегляди: 1