Головна Новини Ринок України У сфері захисту здоров’я тварин очікуються зміни

У сфері захисту здоров’я тварин очікуються зміни

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Глущенко поінформував, що законопроєктом №3318 “Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин” пропонується встановити перелік та критерії визначення хвороб, які підлягатимуть обов’язковому повідомленню до відповідних органів, вимоги до моніторингу, а також до планів ліквідації таких хвороб тварин, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

Деякі види хвороб, які підлягатимуть обов’язковому повідомленню, будуть визначені безпосередньо законом: це африканська чума свиней, класична чума свиней, чума птиці (або пташиний грип), африканська чума коней, ящур.

Інші хвороби, що підлягають обов’язковому повідомленню, відповідно до певних критеріїв будуть визначатися органом, котрий забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері ветеринарної медицини.

Проєктом закону №3318 “Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин” встановлюються критерії для визначення таких хвороб, зокрема: наявність в України видів тварин, що є сприйнятливими до відповідної хвороби; поширеність (популяції) таких тварин в Україні; ризик занесення відповідної хвороби в Україну; вплив хвороби на здоров’я тварин або ризик для здоров’я людини і так далі.

Також чітко визначається обов’язок утримувачів тварин забезпечити захист їхнього здоров’я.

За словами Сергія Глущенка, запропоноване регулювання в частині благополуччя тварин повністю відповідає високим європейським вимогам і, фактично, є його повторенням.

Перегляди: 2