Головна Новини Ринок України Український АПК отримає 560 млн дол. прямих іноземних інвестицій

Український АПК отримає 560 млн дол. прямих іноземних інвестицій

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, обсяг прямих іноземних інвестицій в сільському господарстві України у 2020 році залишиться на рівні минулого року і становитиме близько 560 млн дол. США, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua.

Пріоритетним напрямком інвестування у сільському господарстві України в 2020 році залишатиметься рослинництво як більш прибуткова та експортоорієнтована галузь, продукція якої є конкурентоспроможною на внутрішньому та зовнішньому ринках.

За розрахунками науковців, найбільшу інвестиційну привабливість у рослинництві матиме виробництво ягід, соняшнику, винограду, ріпаку та проса, у тваринництві – виробництво молока, м’яса птиці та свинини. Прогнозований обсяг капітальних інвестицій у 2020 році стримуватиме розширення відтворення капіталу сільського господарства, необхідного для забезпечення продовольчої безпеки держави та розширення її експортного потенціалу.

За прогнозними оцінками науковців, за існуючих умов інвестиційної діяльності у 2020 році загальні обсяги капітальних інвестицій у виробництво продукції сільського господарства у цінах 2019 року становитимуть близько 51 млрд грн або 2,0 млрд дол. США. Це на 5 % менше показника 2019 року та на 17-20 % менше результатів 2017 і 2018 років.

Втім, як зауважив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, д.е.н. Олександр Захарчук, у разі погіршення ситуації та за умов синергії наявних та нових негативних чинників, зокрема: погіршення фінансового стану підприємств, зменшення реалізації інвестиційних проєктів в агропромислове виробництво, а також світова економічна криза, пов’язана з пандемією COVID-19, – можна очікувати зниження обсягу інвестицій додатково ще на 15-20% – до 1,6-1,7 млрд дол. США.

Новим негативним чинником може стати запровадження обігу земель сільгосппризначення, який має запрацювати в Україні з 1 липня 2021 року. Адже сільськогосподарські товаровиробники вже сьогодні дбають про забезпечення своєї діяльності земельними ресурсами у розмірі не більше 100 га на одну особу. А для створення фермерського господарства з трьох осіб необхідно знайти кошти на 300 га. При мінімальній вартості в 1000 дол. США за 1 га ці кошти складатимуть не менше 300 тис. дол. США. Тому частина коштів, які могли б цього року спрямовуватися в інвестування аграрної галузі, можуть бути заморожені, пояснив експерт.

До слова, названо три основні кроки для залучення інвестицій в Україну. “Перша річ – це так звані податкові ініціативи. Держава повинна зробити так, щоб податкове законодавство відповідало сучасним нормам ведення бізнесу, щоб у нас не змінювалися бюджетні ставки перед кожним новим бюджетним роком, а бізнес чітко розумів, які правила гри його очікують. Друга річ – це участь держави безпосередньо в бізнесі. Третя – держава має стати гарантом ведення бізнесу”, – вважає експерт з інвестиційної політики Владислав Голуб.

Перегляди: 0