Головна Новини Ринок України Навіщо в Україні створювати Асоціацію водокористувачів

Навіщо в Україні створювати Асоціацію водокористувачів

Всеукраїнська Аграрна Рада пропонує створити Асоціацію водокористувачів та передати в її управління деякі об’єкти зрошувальних систем, наприклад, насосних станцій, що дасть можливість інвестувати кошти у них, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на uacouncil.org.

“У світлі останніх подій на півдні України, коли частина аграріїв Одещини втратила урожай через посуху, реконструкція, а в деяких регіонах і реанімація системи зрошення полів в Україні, особливо актуальне. Ми маємо об’єднатись сьогодні і виступити з єдиною національною програмою зрошення України”, – каже Андрій Дикун, голова ВАР.

Представник ЄБРР Василь Говгера зауважує, що згідно з результатами трирічного дослідження зрошувальної системи України, однієї зрошувальної системи в Україні немає. Є багато систем, які різняться в кожному регіоні і навіть у районах однієї області – агрокліматичні та географічні умови надто неоднакові.

“ЄБРР провів детальний технічний аудит Нижньодністровської зрошувальної системи, яка є однією із найстаріших в Україні і стан її на сьогодні аварійний. Нижньодністровська зрошувальна система охоплює 40 тис. га землі, з якої фактично зрошується 7,5 тис. га. Для її повної реконструкції необхідно €84 млн, що складає в середньому €2 тис. на гектар інвестицій. Щодо інших зрошувальних систем, для оцінки вартості їх реконструкції необхідний такий же детальний аудит”, – зазначають у ВАР. Основні проблеми, пов’язані із роботою систем зрошення та управління ними такі: державна монополія на зрошувальні системи, яка є неефективною, оскільки незрозуміло ні як розподіляють кошти, сплачені за отриману воду, ні як формується тариф на неї; аграріїв змушують підписувати договори на отримання додаткових послуг, яких вони фактично не отримують, а кошти за них змушені платити.

Перегляди: 0