Головна Новини Ринок України Молочна сировина продовжує знецінюватися

Молочна сировина продовжує знецінюватися

Як і очікувалося, на українському ринку сирого молока пройшла ще одна хвиля зниження цін. Середньозважена ціна трьох гатунків зменшилася на 19 коп. порівняно з попереднім періодом досліджень і становить 9,53 грн/кг. Падіння цін відбулось, головним чином, за рахунок зниження цін на перший та вищий ґатунки.

“ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org повідомляє, що середня ціна на екстраґатунок майже не змінилася – 10,1 грн/кг., а втрати склали лише 2 коп. Вищий ґатунок подешевшав на 18 коп., до 9,57 грн./кг, а найбільше знецінився перший – на 37 коп. Його середня ціна опустилась до 8,92 грн./кг.

Діапазон коливань цін на екстраґатунок у регіонах різниться. Зокрема у західному – 9,50-9,80 грн./кг.; східному – 9,7-9,90 грн./кг.; північному – 9,80-10,15 грн./кг., південному – 9,7-10,30 грн./кг., центральному – 10,0-10,15 грн./кг.

Падіння цін на молоко нижчих ґатунків продиктоване скоріше зниженням попиту в умовах соціально-економічних обмежень. У такій ситуації переробники більше акцентуються на виробництві біржової пари молочної продукції масло-СЗМ, які потребують дешевої сировини. Додаткового тиску тут завдають світові ціни на цю продукцію, які впродовж світового карантину залишаються на низьких рівнях з одночасним ростом їх світових запасів. Тим часом, ціна молока першого ґатунку вже вийшла на рівень показників травня минулого року і це при тому, що об’єми загального валу виробництва у цьому році є нижчими, ніж у минулому.

Кінець травня є періодом завершення сезонного низхідного тренду цін та їх стабілізації, що матиме вигляд бокового руху на графіку. Найближчим часом суттєвого падіння цін не очікується. Терміни початку сезонного росту цін у значній мірі будуть залежати від послаблення карантинних обмежень та відновлення попиту. За сприятливого сценарію початок зростання можливий навіть раніше, оскільки дефіцит сировини нікуди не подівся, а його наслідки тимчасово не відчутні в умовах карантинних обмежень.

Перегляди: 0