Головна Новини Ринок України Від квотування імпорту добрив не відмовилися

Від квотування імпорту добрив не відмовилися

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства планує ввести квоти на імпорт добрив з інших країн за місяць, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

“Тарас Качка почув наші аргументи. Але його завданням було “і вовки ситі, і зайці цілі”. А так не може бути. Відповідно, асоціації всі незадоволені. Принаймі домовилися, що будемо брати участь у формуванні процедури отримання і контролю квот… Міністерство хоче таки вводити квоти. Рішення відтермінували на місяць. Схоже, вони не чекали такої жорсткої реакції”, – заявив комерційний директор BLAU Chem Сергій Рубан за підсумками наради у МЕРТ.

Експерти кажуть, що довкола квотування імпорту наразі більше запитань до МЕРТу, аніж відповідей: “Чому, коли ми купуємо добрива у Прибалтиці, то навіть з урахуванням вартості фрахту, перевалки, фасовки та доставки вони коштують дешевше за українські? Ми порахували, що вартість виробництва селітри становить 2500 грн за тонну, а продають її за 5000 грн. На що лунає відповідь: “А давайте регулювати рентабельність виробника на рівні 15-25%, але квотування залишимо. Давайте підтримаємо виробника”. Та це фікція, бо ви ніколи не побачите справжню ціну добрив монополіста і його реальну маржу. Чому? У нього є свої схеми, коли прибуток він залишає в одному місці, а на хімічних заводах показує збитки”.

Перегляди: 0