Головна Новини Ринок України Сільське господарство залишилося стійким до кризових явищ

Сільське господарство залишилося стійким до кризових явищ

В умовах коронакризи кращу стійкість серед галузей виявило сільське господарство, де скорочення виробництва тваринництва в січні-квітні скоротилося до 1,4% р/р (рік до року) (з 1,8% р/р).

“ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com повідомляє, що такий результат визначався відновленням виробництва птиці та яєць через скасування експортних обмежень для вітчизняних виробників.

Квітневі дані підтвердили втрати від пандемії та тривалих обмежень на транспорт, роздрібну торгівлю та економічну активність загалом. Зважаючи на поступове пом’якшення карантину всередині країни та раніше, ніж очікувалося, відкриття економік по всьому світу в травні, схоже, квітневі показники стануть локальними мінімумом для української економіки. Ділова активність відновлюється, про що, власне, свідчать такі високочастотні показники, як виробництво електроенергії, масштаби переміщень українців пішки та автомобілями, кількість вакансій тощо. Але „розморожування економіки“ все ще сильно стримується обмеженнями на громадський транспорт та іншими заходами соціального дистанціювання.

У подальшому очікується, що провідна роль у генеруванні економічного спаду перейде від обмежувальних заходів до пригніченого попиту. Втрати доходів споживачів та підприємств у поєднанні з їх обережною поведінкою на тлі обмежених фіскальних стимулів і загрози “другої хвилі” коронавірусу стануть на заваді швидкому відновленню. У результаті очікується падіння ВВП у другому кварталі 2020 року приблизно на 10% р/р”. Падіння ВВП поглибилося до 12% р/р (рік до року) у квітні з 4,5% р/р у березні.

Перегляди: 0