Головна Новини Ринок України Переробники молока за держпідтримку виробників обладнання

Переробники молока за держпідтримку виробників обладнання

Переробники молока кажуть не про програму дотування переробника молока, а про програму підтримки виробників обладнання, які б могли надавати це обладнання під нижчі відсотки. Вони не підтримують ідею зниження ставок на імпортне обладнання. Бо це загрожує знищенням вітчизняної машинобудівної галузі, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Директор ТЗОВ “Тернопільський молокозавод” Віктор Солтис каже, що наповнення бюджету – це фактично перерозподіл створеної доданої вартості в державі. Наповнення бюджету за рахунок імпортних мит, імпортного ПДВ – це рух до безвиході.

“Я не згоден із твердженням, що зниження ставки ПДВ для молочної галузі нічого не дасть. Комплекс заходів може дати нам ефект, якщо ми працюватимемо над тим, аби знизити ставку ПДВ; зменшити ціну на молоко-сировину, тобто привести її до ринково обґрунтованого рівня (польського, білоруського, а не на 15-20% вищою); коли ухвалимо закон про торгівлю, впорядкуємо відносини з ритейлом, коли перестанемо кредитувати торгівлю, переробників. Крім того, ще має бути робота з власною ефективністю: наш завод повинен модернізувати основні засоби, енергоефективність, що врешті решт вплине на зниження собівартості продукції. Для цього теж потрібні дешевші кредити”, – зазначає він.

І додає: “Підписанням Угоди про асоціацію з ЄС нам виставили квоти на експорт молочної продукції, а ми свій ринок ніяк не захистили – лише антидемпінговими розслідуваннями, які можуть тривати кілька років. Але хто з українських виробників витримає ці кілька років, щоб за результатами розслідування ввести загороджувальні мита, квоти на імпортну продукцію?”

Є також завдання оптимізації зони заготівлі сировини і підвищення якості молока з боку виробників. “Нам треба рухатися до європейських стандартів, де базовими є показники жиру на рівні 4%, білок – 3,4%. Зараз у нас жир – 3,4%, білок – 3%. Як порівняти з європейським виробником, ми веземо більше води. А він везе за меншої відстані більше жиру, більше білка, тобто більше сухих речовин. І в цьому ми також програємо конкурентам. Маємо збалансувати наші відносини з виробниками молока. Треба розуміти: ми можемо мати високу ціну на молоко-сировину, але при цьому втрачати переробні підприємства. Якщо така ситуація збережеться і в 2020 році, то навесні 2021 році я не виключаю перепродажу бізнесів”.

Перегляди: 0