Головна Новини Ринок України Через обмеження імпорту міндобрив аграріям доведеться переключатися на менш ефективні аналоги

Через обмеження імпорту міндобрив аграріям доведеться переключатися на менш ефективні аналоги

Обмеження імпорту мінеральних добрив призведуть до значного скорочення асортименту. З ринку можуть зникнути високоефективні марки добрив, які використовуються в інтенсивному сільському господарстві.

“Минулого тижня в Мінекономіки відбулося аж три зустрічі з питань квотування імпорту добрив. Не зважаючи на всі аргументи аграрних та трейдерських асоціацій, посадовці продовжують наполягати на підтримці хіміків саме у вигляді обмежувальних квот на імпорт. У разі введення квот найбільшого “удару” зазнає ринок двокомпонентних концентрованих фосфатних добрив NP (найвідомішим представником якого є амофос). Вони є однією з основ інтенсивних аграрних технологій. Добрива з однаковою товарною назвою можуть мати серйозні відмінності за ключовими технічними характеристиками. Якість групи NP надзвичайно сильно впливає на ефективність засвоєння фосфору рослинами. На практиці це означає, що замість однієї тонни високоякісних фосфорних добрив доведеться вносити 1,5−2 тони менш якісного аналога”, – каже Сергій Рубан, голова “Спілки Виробників, Імпортерів і Трейдерів Агрохімії”.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com, за різними оцінками попит на NP добрива складає 500−600 тис. т на рік. Тоді як в попередній версії запропонованих квот, обсяг імпорту NP пропонують обмежити лише 45 тис. тонн на рік. Це менше 10% від потреби. Таким чином, проблеми з розчинністю фосфорних добрив, які після можливого введення квот займатимуть 90% українського ринку, буде вирішуватись форсованим збільшенням використання РКД (рідких фосфатних комплексних добрив). Висока ефективність РКД в різних умовах зволоження і відсутність непродуктивних баластів, робить його ідеальним замінником амофосу та інших добрив групи NP.

Перегляди: 0