Головна Новини Ринок України Щомісяця молокопереробна галузь втрачає 10 тис. тонн сировини

Щомісяця молокопереробна галузь втрачає 10 тис. тонн сировини

За І квартал 2020 року молокопереробна галузь недоотримала 30 тис. т молока, тобто по 10 тис. т молока на місяць.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

“Помножимо цю цифру на 12 місяців і побачимо, що переробна галузь зменшить переробку до кінця року на 120 тис. т молока. Це одне велике молокопереробне підприємство. Фактично, щороку в Україні через зменшення надходження молока на переробку зникає 1 велике підприємство”, – каже Вадим Чагаровський, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України.

За його словами, щоб бути конкурентоспроможними у світі та забезпечити своїх споживачів молочними продуктами, необхідно переробляти 6 млн т молока в Україні щороку. Україна ж переробила у 2019 році 3,8 млн т за темпів щорічного падіння виробництва молока до 5% (хоча цифра зниження значно більша). У цьому році очікується 3,6 млн т молока на переробку.

“В Україні відсутній аналіз молочних потужностей. Колись, за радянських часів, у країні нараховувалося 470 молокопереробних підприємств. У мене є дані за 2017 рік: до статистики відзвітувалися 265 підприємств. У 2020 році, коли я почав аналізувати, що відбулося за останні три роки, то реально працюючих нарахував тільки 192. Нові молокопереробні підприємства за останні 10 років не з’явилися, і не можуть з’явитися, бо молокопереробна галузь – це інвестиції”, – пояснює Вадим Чагаровський.

І додає, що для української молочної галузі 2020 рік може стати вирішальним, якщо нічого не змінювати.

Перегляди: 0