Головна Новини Ринок України У держави дійшли руки до перегляду моделі агрострахування

У держави дійшли руки до перегляду моделі агрострахування

Оскільки поточна модель державної допомоги (спрямування бюджетних коштів через аграрний страховий пул) згідно з прийнятим у 2012 році Закону України „Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою“ виявилася неефективною та потребує реформування з урахуванням попереднього досвіду, уряд вийшов з ініціативою до народних депутатів щодо обговорення покращення цього вкрай важливого інструменту, який захистить майнові інтереси страхувальників у сільському господарстві.

Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, на своїй сторінці у Facebook повідомив, що міністерство готує проєкт закону “Про державну підтримку сільськогосподарського страхування”, який буде представлений в липні.

Він написав, що через посуху загинули 385 тис. га посівів. І, хоча загальні збитки сукупної виручки по всій Україні складають до 2%, в Одеській області заактовано 30,5% втрат озимих культур (біля 310 тис. га). Посуха особливо сильно вдарила по землях Бессарабії. Це не перший випадок такої масштабної загибелі сільськогосподарських культур від негоди, а зі зміною клімату розраховувати, що стихії будуть надалі прихильними до агровиробників, не доводиться.

За його словами, згідно з законопроєктом “Про державну підтримку сільськогосподарського страхування” держава створює умови для агрострахування: визначає прогнозні обсяги видатків; затверджує об’єкти с/г страхування, які підлягають державній підтримці; затверджує стандартні страхові продукти; відшкодовує частину страхового платежу. Учасниками агрострахування зможуть стати сільгосптоваровиробники, які здійснюють виробництво с/г продукції та страхові компанії, що мають право здійснювати страхування с/г продукції. До об’єктів с/г страхування відноситимуться: посіви, урожай сільськогосподарських культур; багаторічні насадження, їх урожай; сільськогосподарські тварини, риба, водні біоресурси, сім’ї бджіл у вуликах.

Перегляди: 0