Головна Новини Ринок України Лохина може стати єдиною ягодою, яка в цьому сезоні буде дешевшою, ніж...

Лохина може стати єдиною ягодою, яка в цьому сезоні буде дешевшою, ніж роком раніше

Через тиждень на ринок повинні почати надходити перші партії ранньої лохини з південних регіонів України. Лохина також постраждала від заморозків, проте вступ в плодоношення великих площ лохини в цьому році, має компенсувати фактор зниження врожайності. Тому загальна пропозиція цієї ягоди може навіть зрости.

“ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org повідомляє, що попри зниження доходів споживачів внаслідок коронакризи, ціни на фрукти та інші ягоди на ринку України знаходяться на історично високих рівнях. Станом на початок червня найбільше зросли гуртові ціни на полуницю – в середньому в 2,6 раза переважно через пізні заморозки протягом травня. Ситуація ускладнюється прохолодною і похмурою погодою в більшості виробничих регіонів, що відтягує сезон дозрівання ягоди.

“Зниження врожаю суниці садової та високий рівень цін можуть мати негативний вплив на перспективи експорту цієї ягоди в замороженому вигляді. Найімовірніше, пропозиція сировини для заморозки в цьому році знизиться. Крім того, за нашими даними, “заморозчики” будуть дуже обережно підходити до ціноутворення на свіжу суницю садову, оскільки на ринку і зараз достатньо пропозицій продукції врожаю 2019 року, а Єгипет і Марокко і зараз продають залишки замороженої ягоди за низькими цінами”, – зазначила директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Майже так само різко, як і суниця, подорожчали черешня і яблуко. Кісточкові фрукти, як і полуниця, також постраждали від заморозків. Ціни ж на яблуко залишалися високими весь сезон через зниження виробництва в 2019 році. На сьогодні запаси яблука в сховищах українських садівників практично повністю вичерпані, і на ринку присутнє переважно імпортне яблуко.

Перегляди: 0