Головна Новини Ринок України У ВР подано законопроєкт щодо встановлення мінімальних цін на зерно

У ВР подано законопроєкт щодо встановлення мінімальних цін на зерно

Зерновому ринку пропонують встановити законом мінімальні закупівельні ціни на зернові.

Про це йдеться у поданому до парламенту проєкті закону, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroPolit.com.

Даний законопроєкт, який найближчим часом з’явиться на сайті ВР, запроваджує мінімальну ціну на зерно, тобто нижню межу ціни при укладанні угод купівлі-продажу на внутрішньому ринку України. У пояснювальній записці до документа авторства нардепа Андрія Богданця зазначається, що це дозволить створити здорову конкуренцію.

За останні роки Україна внаслідок збільшення виробництва експортує рекордні обсяги зернових. Водночас на ринку зерна спостерігається цінова нестабільність, що волатильністю доходів товаровиробників, непрогнозованістю політичної складової в аграрній політиці.

“В умовах ринкової економіки для удосконалення аграрної політики є необхідність у правильності визначення її результативності для виробників на зерновому ринку”, – вказано у пояснювальній записці до законопроєкту.

На думку автора, оскільки конкурентоспроможність українського зерна на світовому ринку забезпечується більш низькими цінами, експортери компенсують свої цінові втрати через нижчу якість зерна та логістичні витрати за рахунок низьких закупівельних цін. “При цьому сільськогосподарські товаровиробники компенсують цінові втрати за рахунок низьких витрат на оренду землі та заробітну плату. Загалом, нестабільність цін та доходів товаровиробників, концентрація виробництва у великих компаніях, нерівномірність розподілу ринкового виграшу, хиткий баланс інтересів суб’єктів на ринку зерна створює загрозу продовольчій безпеці та негативно впливає на його розвиток”, – йдеться у пояснювальній записці до документа.

Законопроєктом пропонується запровадити цінове регулювання зернових в Україні шляхом визначення мінімальної ціни на окремі види зернових та олійних культур на рівні, що забезпечить прибутковість виробництва відповідних видів продукції. Рівень зазначених мінімальних цін може бути скоригований на базі проведеного державного спостереження у сфері ціноутворення на ринку зерна. Також законопроєкт передбачає державний нагляд за цінами на всі зернові в Україні.

Перегляди: 4