Головна Новини Ринок України Поточний стан озимих не гарантує їх успішну перезимівлю

Поточний стан озимих не гарантує їх успішну перезимівлю

Агрометеорологічні умови другої декади жовтня на більшій частині України складалися сприятливо для розвитку озимих культур.

Про це йдеться в огляді Укргідрометеоцентру, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Аgroportal.ua.

“Це було наслідком достатнього і оптимального зволоження ґрунту і близьких до оптимальних температур повітря і грунту для початкового росту і розвитку озимих”, – підкреслили метеорологи.

Відзначається, що підвищене теплозабезпечення в більшості днів сприяло швидкому проростанню зерна, утворенню сходів і початку кущіння. Такі умови були надзвичайно важливими з огляду на те, що в поточному році майже половина площ озимих культур були засіяні після закінчення кліматично обгрунтованих оптимальних строків.

Однак з похолоданням в кінці декади вегетаційні процеси сповільнилися, але рівень середніх добових температур був вище “біологічного нуля”, тому вегетація тривала.

“За експертною оцінкою, відставання у фазовому розвитку озимих в порівнянні з багаторічними показниками в основному становило 1,5-3 тижні. За даними агрометеорологічних спостережень, станом на 20 жовтня лише на 15-20% площ відзначена масова фаза кущіння, на інших посівах рослини перебували в початкових фазах розвитку, що не гарантує безпечну перезимівлю, для якої рослинам необхідно сформувати 2-3, сильно кущистим сортам – 3-6 стебел і пройти період загартування”, – уточнюється в огляді.

У той же час в Луганській, Донецькій, багатьох районах Харківської, Запорізької, Одеської областей зберігалася і посилювалася повітряно-грунтова посуха, обумовлена тривалим дефіцитом опадів, який не припинився і в другій декаді жовтня.

Перегляди: 0