Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України пропонує звільнити від акцизу натуральні вина. Про це йдеться в проекті закону, опублікованому на сайті відомства, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Аgravery.com.
“У країнах ЄС вина виноградні натуральні не підлягають маркуванню марками акцизного податку і самі вина відносяться до групи харчових продуктів, а не до алкогольних напоїв. Використання марки акцизного податку на вітчизняні столові вина, вартість якої у 19 разів перевищує вартість самого податку, щонайменше викликає подив”, – йдеться в законопроекті.
Враховуючи необхідність оновлення законодавства щодо виробництва натуральних вин без додання спирту, державного регулювання у сферах сімейного фермерського господарства та малого виробництва виноробної продукції із урахуванням вимог вітчизняних виробників та європейського законодавства, Мінекономіки, впроваджуючи практики регулювання виробництва виноробної продукції провідних виноградарсько-виноробних країн світу, пропонує врегулювати ці питання шляхом внесення змін до ряду законодавчих актів у сфері вирощування винограду, виробництва та обігу натуральних вин без додання спирту.
Проектом закону пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів, зокрема: виключити з підакцизних товарів звичайні (неігристі) вина, сусло виноградне, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15% об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження; регулювання виробництва та обігу вин натуральних без додання спирту у зв’язку із виключенням їх з підакцизних товарів; зняти обмеження для малих виробництв виноробної продукції щодо використання у виробництві придбаних плодів, ягід, винограду, меду; дозволити розлив виноробної продукції, зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць у металеві банки із харчового алюмінію.