Головна Новини Ринок України Натуральні вина пропонується звільнити від акцизу

Натуральні вина пропонується звільнити від акцизу

62

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України пропонує звільнити від акцизу натуральні вина. Про це йдеться в проекті закону, опублікованому на сайті відомства, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Аgravery.com.

“У країнах ЄС вина виноградні натуральні не підлягають маркуванню марками акцизного податку і самі вина відносяться до групи харчових продуктів, а не до алкогольних напоїв. Використання марки акцизного податку на вітчизняні столові вина, вартість якої у 19 разів перевищує вартість самого податку, щонайменше викликає подив”, – йдеться в законопроекті.

Враховуючи необхідність оновлення законодавства щодо виробництва натуральних вин без додання спирту, державного регулювання у сферах сімейного фермерського господарства та малого виробництва виноробної продукції із урахуванням вимог вітчизняних виробників та європейського законодавства, Мінекономіки, впроваджуючи практики регулювання виробництва виноробної продукції провідних виноградарсько-виноробних країн світу, пропонує врегулювати ці питання шляхом внесення змін до ряду законодавчих актів у сфері вирощування винограду, виробництва та обігу натуральних вин без додання спирту.

Проектом закону пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів, зокрема: виключити з підакцизних товарів звичайні (неігристі) вина, сусло виноградне, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15% об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження; регулювання виробництва та обігу вин натуральних без додання спирту у зв’язку із виключенням їх з підакцизних товарів; зняти обмеження для малих виробництв виноробної продукції щодо використання у виробництві придбаних плодів, ягід, винограду, меду; дозволити розлив виноробної продукції, зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць у металеві банки із харчового алюмінію.