Головна Новини Ринок України ЄБА закликає аграріїв дотримуватися зобов’язань за форвардними контрактами

ЄБА закликає аграріїв дотримуватися зобов’язань за форвардними контрактами

Останніми днями лунають щодо неможливості виконання фермерами форвардних контрактів на постачання агропродукції, при цьому посуху намагаються представити як форс-мажор, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на звернення Європейської Бізнес Асоціації. Більше того, лунають заклики до уряду створити механізми для масового невиконання форвардних контрактів.

Європейська Бізнес Асоціація закликає учасників ринку не вдаватися до спекуляцій навколо цього питання та не допустити зриву договірних відносин на ринку. Хоча цьогорічні погодні умови й мали негативний вплив на врожай ряду олійних та зернових культур у деяких регіонах України, проте незважаючи на це на сьогодні ми маємо третій рекордний врожай кукурудзи та четвертий рекордний врожай соняшнику за часи незалежності. Відповідно, немає жодних передумов до масового невиконання контрактів на аграрному ринку. Нагнітання ситуації навколо врожаю в публічній площині використовується як механізм для невиконання форвардних контрактів. Хоча справжньою причиною такої ситуації стало збільшення цін на зернові та олійні на міжнародних ринках.

Невиконання локальних контрактів на поставку зерна знизить кредитний рейтинг суб’єктів господарювання перед внутрішніми кредиторами, а дефолт за міжнародними експортними контрактами суттєво погіршить інвестиційний клімат України для ведення аграрного бізнесу та репутацію нашої країни як надійного постачальника зерна на світових ринках.

“Бізнес вкотре акцентує, що Україна має великий потенціал аграрної галузі та є світовим лідером у виробництві та експорті зерна та олії. Відповідно, стабільність та прогнозованість експорту зернових та олійних мають бути пріоритетом для нашої держави”, – йдеться в заяві ЄБА.

Перегляди: 0