Головна Новини Ринок України Мінекономіки та аграрії шукатимуть можливості виконання форвардних контрактів

Мінекономіки та аграрії шукатимуть можливості виконання форвардних контрактів

]Учора, 26 жовтня 2020 року, відбулася міжвідомча нарада під головуванням міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка та за участі заступника міністра Тараса Висоцького із представниками аграрних асоціацій та агровиробниками. На нараді було обговорено виконання аграріями форвардних угод по зерну в форс-мажорних умовах цього року.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Аgronews.ua.

Агровиробниками було порушене питання, щоб в умовах катастрофічної посухи трейдери врахували ці обставини і більш лояльно поставилися до контрактів, які були укладені на початку року. Наприклад, було озвучено пропозицію реструктуризувати ту частину врожаю, яка втрачена фермерами через погодні умови.

Загалом, фермери не підтримують зрив форвардних контрактів, але з огляду на реальний ризик банкрутства для багатьох фермерів, потрібно шукати шляхи взаємоприйнятного варіанту виходу із ситуації, зазначив голова Громадської спілки “Аграрний союз України” Геннадій Новіков.

Так, на його думку, державі потрібно чітко визначитися із тим, як саме допомогти аграріям у регіонах, де через аномальні погодні умови врожаю зерна немає, і практично втрачені посіви озимих під врожай 2021 року. Держава могла би компенсувати цим виробникам кредити під пересів, адже інакше просто ні за що буде провести пересів взагалі.

У той же час, асоціації зазначили, що в разі дефолтів виробників за форвардними контрактами, міжнародні компанії уріжуть ліміти фінансування українського зернового ринку за форвардними контрактами на наступний рік і скоротять обсяги торгівлі з потенційно ризикованою країною.

Так, представник Європейської бізнес асоціації зауважив, що дисципліна виконання форвардних угод – вкрай важлива складова репутації українського аграрного бізнесу.

“Хоча цьогорічні погодні умови й мали негативний вплив на врожай ряду олійних та зернових культур у деяких регіонах України, проте незважаючи на це на сьогодні ми маємо третій рекордний врожай кукурудзи та четвертий рекордний врожай соняшнику за часи незалежності. Відповідно, немає жодних передумов до масового невиконання контрактів на аграрному ринку. Нагнітання ситуації навколо врожаю в публічній площині використовується як механізм для невиконання форвардних контрактів. Хоча справжньою причиною такої ситуації стало збільшення цін на зернові та олійні на міжнародних ринках”, – вважають в ЄБА.

“У випадку невиконання угоди виробником, трейдери будуть змушені купувати необхідні обсяги, щоб закрити свої контракти. А це величезні збитки, і трейдери ці збитки вже несуть. І якщо виробники масово будуть відмовлятися від виконання форвардів, це буде проблемою для усіх”, – наголосив президент УЗА Микола Горбачьов.

Україна може втратити статус надійного партнера на міжнародній арені, що призведе до дисконтного ринку: ціни на зерно на дисконтному ринку завжди нижчі, ніж такий же товар в інших країнах, а це величезні збитки (близько $11-12 млрд на рік) та фактичне знищення галузі, вважають в УЗА.

Протягом наступних двох днів учасники обдумають результати обговорення.

“І вже у середу, 28 жовтня, відбудеться черговий дзвінок під головуванням Міністра з метою фіналізації рішень, які б задовольнили усі сторони й забезпечили розвиток аграрного сектору України”, – повідомив Тарас Висоцький.

Перегляди: 0