Головна Новини Ринок України Потужності олійноекстракційних заводів завантажені лише на 50%

Потужності олійноекстракційних заводів завантажені лише на 50%

Потужності українських олійноекстракційних заводів станом на кінець жовтня завантажені тільки на 50% через відсутність необхідних обсягів сировини.

Про це повідомив генеральний директор асоціації “Укроліяпром” Степан Капшук, передає “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфоіндустрію”.

“В Україні працює десь 118 олійноекстракційних заводів, сумарна потужність переробки яких становить 23 млн. тонн. В добу заводам необхідно 50 тис. тонн насіння соняшнику. За поточними цінами це 750 млн. грн., які ОЕЗи готові платити фермерам за соняшник на добу. Однак сировини немає. Заводи завантажені наполовину. Спостерігається збільшення експорту насіння соняшнику, який, можливо, буде рости далі. Тільки за вересень з України було відвантажено 34 тис. тонн насіння цієї культури”, – пояснив він.

Капшук відзначив, що насіння ріпаку для переробки на українському ринку вже немає. Із зібраних в поточному році 2,5 млн. тонн перероблено було всього 200 тис. тонн, решта було реалізовано на зовнішньому ринку. Аналогічна ситуація і з соєю: станом на 23 жовтня її валовий збір становив 2 млн. тонн, всього близько 200 тис. тонн з яких було перероблено всередині України.

“Відкриттям в цьому році стало те, що ми вперше імпортували в Україну сою для переробки з Бразилії. Не розумію нашу політику: свою сою по 318 $/тонна вивезли з країни, щоб потім імпортувати з Бразилії”, – зазначив гендиректор ” Укроліяпром”.

Також він звернув увагу на те, що Україна з огляду на подорожчання собівартості виробництва масел втрачає традиційні ринки збуту продукції.

“Індуси на сьогодні відмовляються купувати масло, що перевищує в ціні 900 $/тонна, тоді як на Індію припадає 34% від загального експорту українських олій. Україна в умовах складної конкуренції вдалося налагодити поставки олійної продукції в 124 країни світу, а елементарна неможливість купити соняшник на внутрішньому ринку зриває виконання контрактів”, – додав Капшук.

Перегляди: 0