Головна Новини Ринок України В УКАБ проти державного регулювання цін на зерно

В УКАБ проти державного регулювання цін на зерно

Український клуб аграрного бізнесу звернувся до Мінекономіки та Комітету з питань аграрної та земельної політики з проханням не допустити прийняття ЗПУ № 4277 “Про внесення змін до Закону України “Про зерно та ринок зерна в Україні” та вберегти зерновий ринок від повернення державного цінового регулювання. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на звернення УКАБ.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 4277 від 28.10.2020 р., яким передбачається на постійній основі здійснювати державне спостереження у сфері ціноутворення на ринках кукурудзи, насіння соняшнику та сої, за результатами якого визначаються методи впливу на економічні процеси та цінову ситуацію на відповідних товарних ринках.

Як йдеться у зверненні, члени УКАБ занепокоєні пропозиціями окремих депутатів встановити мінімальні ціни на зернові та олійні культури, оскільки дана ініціатива призведе до “викривлення” роботи ринку і негативно вплине на цінову ситуацію. “Ми маємо вже досвід, коли державне регулювання цін і тарифів призвело до занепаду цукрову галузь, і спроба ввести аналогічні інструменти при вирощуванні основних експортних культур тільки негативно вплине на роботу аграріїв і економічні показники”, – йдеться у документі.

Слід зазначити, що в рамках публічного обговорення на базі Мінекономіки проходило обговорення проблем зернового ринку. І наразі дійсно виникла ситуація, коли у аграріїв в окремих регіонах України через посуху і жарку суху погоду знизилась врожайність (для прикладу, по кукурудзі по всій Україні в середньому на 30% знизилась урожайність), а в деяких регіонах знищені посіви культур. У зв’язку з чим виникли проблеми з виконанням умов форвардних контрактів. І під час даного обговорення розробниками законопроєкту було зазначено, що прийняття даного документу і встановлення державою мінімальних закупівельних цін допоможе врегулювати дану ситуацію.

У зверненні наголошено, що важливим пунктом форвардного контракту є фіксації ціни, по якій здійснюється поставка продукції, а встановлення мінімальної ціни або інших механізмів впливу на ціну зі сторони держави, що пропонується розробниками, створить ряд проблем для бізнесу та держави, зокрема:

– суттєво зросте ризик маніпулювання щодо виконання умов форвардних контрактів, зокрема через питання ціни. І це може вплинути як на вже підписані контракти, так і те, що планується підписати трейдерами та агровиробниками;

– посилиться негативний вплив на міжнародну репутацію України, зокрема, як до ключового гравця на зерновому ринку;

– ризик фінансових втрат, обмежень, санкції чи додаткових тарифів, зі сторони інших країн-партнерів і організації, зокрема GAFTA, і виходу з ринку великих трейдерів та інвесторів у зерновий ринок України.

З огляду на вищезазначене, УКАБ звернувся до влади з проханням втрутитися в ситуацію, не допустити прийняття ЗПУ № 4277 “Про внесення змін до Закону України “Про зерно та ринок зерна в Україні” та вберегти зерновий ринок від повернення державного цінового регулювання, що однозначно негативно вплине на економіку України.

Перегляди: 0