Головна Новини Ринок України Проєкт рішення КСУ: продаж сільгоспземлі – після референдуму і тільки громадянам України

Проєкт рішення КСУ: продаж сільгоспземлі – після референдуму і тільки громадянам України

Суддя Конституційного Суду України Сергій Сас оприлюднив проєкт рішення КСУ за результатами розгляду питання щодо відкриття ринку землі. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на публікацію в “Дзеркалі тижня”.

Так, в КСУ вважають, що за змістом першого речення ч. 1 ст. 13, першого речення ч. 1 ст. 14 суб’єктом права власності на землю є виключно громадяни України. Тобто, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території держави законно, не можуть бути суб’єктами права власності на українську землю. Теж саме стосуються й іноземних юросіб, а також юридичних осіб України, заснованих іноземцями, іншими державами. Згідно з проєктом рішення, міжнародні організації також не можуть бути суб’єктами права власності на українську землю.

“Як суб’єкт права власності на землю Український народ здійснює розпорядження землею безпосередньо через всеукраїнський референдум відповідно до статті 73 Конституції України щодо зміни території України. Інших випадків безпосереднього здійснення Українським народом права власності на землю через всеукраїнський референдум у Конституції України не закріплено”, – йдеться у проєкті рішення.

Перегляди: 1