Головна Новини Ринок України “Астарта-Київ” планує продати два цукрових заводи на Харківщині

“Астарта-Київ” планує продати два цукрових заводи на Харківщині

Агрохолдинг “Астарта-Київ” планує виставити на продаж “Савинський цукровий завод” і “Новоіванівський цукровий завод”.

Про це розповів співвласник холдингу “Астарта” Віктор Іванчик, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Agravery.com.

“У минулому році ми працювали без Савинського заводу, а в цьому – без Новоіванівського заводу в Харківській області. Причина та сама. Навколо цих підприємств не вирощують цукровий буряк. Через погодні умови. Харківська область – одна з областей, де посуха відчувається найбільш гостро. Тому ми виставимо їх на продаж”, – зазначає Іванчик.

Наразі холдинг не оголошує вартість цих підприємств, оскільки це ринкові умови. Ринок дізнається вартість після проведення операції. Також не виключено, що “Астарта” вже до кінця року можете оголосити про продаж цих активів.

“Протягом останніх трьох років в Україні спостерігався профіцит цукру, пропозиція перевищувала попит. Обсяг ринку при цьому стає все менше. І за ці три роки очікувалася наявність традиційного перехідного запасу в районі 300 тис. тонн – ці дані публікувалися напередодні нового сезону, влітку цього року”, – додає співвласник холдингу “Астарта”.

Однак, у вересні цих 300 тис. т в наявності не виявилося. Ринок зіткнувся з тимчасовим дефіцитом у вересні і в першій половині жовтня, тому ціна стала рости. Цукру не було ще й тому, що багато заводів не могли почати сезон переробки буряків.

“Період посухи, який почався в Україні в липні, тривав у серпні і несподівано – до початку жовтня. Це унікальна ситуація – такого не було останні 100 років, а можливо й за весь період спостереження. Посуха призвела до істотного падіння врожаю не тільки пшениці на півдні, соняшнику та сої в центральних областях України, але й цукрових буряків і навіть кукурудзи”, – пояснює Віктор Іванчик.

Так, на початку жовтня на Україну обрушилися рясні опади, особливо на західній Україні, і це призвело до нової проблеми.

“Агрокомпанії, які розпочали збирання врожаю, змушені були взяти паузу. Не маючи сировини, заводи змушені були зупинитися. Це призвело до величезних втрат, оскільки цукрове виробництво повинне безперервно працювати”, – підсумував підприємець.

Перегляди: 1