Головна Новини Ринок України На Хмельниччині покращився стан посівів озимих

На Хмельниччині покращився стан посівів озимих

Після кількамісячної посухи нарешті пройшли дощі. За спостереженням агрономів, на більшості площ із озимими культурами ґрунтова посуха припинилася, запаси вологи у землі значно поповнились і тепер є сприятливими для розвитку рослин. Прискорює їх ріст і підвищений температурний режим.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Голос України”.

Як повідомили в департаменті розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА, сівба озимих під урожай наступного року в області продовжується. Найшвидше справились із озимим ріпаком. Він вже зайняв понад 64 тисячі гектарів – 111% до прогнозу. А от озима пшениця засіяна лише на двох третинах запланованих площ – насіння зароблене у ґрунт на 140 тисячах гектарів. Таку неквапливість фахівці пояснюють насамперед тим, що через досить теплу погоду не хочуть дати рослинам перерости до настання холодів. В іншому випадку вони можуть випріти під снігом і значно гірше перенести зиму.

Продовжуються роботи і на полях із житом. Хоча загалом ця культура займе в області трохи більше двох тисяч гектарів. Поки що засіяна третина від запланованого, а це 4,8 тисячі гектарів, і на ділянках із озимим ячменем.

Паралельно завершуються жнивні роботи. В області вже зібрано понад два мільйони тонн зерна за середньої урожайності 52 центнери з гектара. В господарствах продовжують активно збирати сою. Із площі у 108 тисяч гектарів намолочено майже 257 тисяч тонн.

Хоча цьогорічна урожайність більшості культур значно нижча від минулорічної, соняшник все-таки порадував своїми показниками. Уже вдалось намолотити понад 424 тисячі тонн, середня урожайність – 31 центнер з гектара, що на рівні минулого року.

Розгортаються роботи і на кукурудзяних полях. Наразі зерно обмолочено з 70 тисяч гектарів, і це п’ята частина від вирощеного. Намолот сягнув понад 357 тисяч тонн.

Перегляди: 0