Головна Новини Ринок України На Прикарпатті зростають площі під вирощування сої

На Прикарпатті зростають площі під вирощування сої

Соя на Прикарпатті цьогоріч зародила добре. За інформацією департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, бобові зібрано вже на більшості площ – 36,8 тис. га із 40,2 тис. га вирощеного.

Середня врожайність становить 25,3 ц/га, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Голос України”.

До цієї статистики не ввійшли, вочевидь, сільські городи, на яких соя останніми роками посідає чільне місце, посуваючи традиційну картоплю. На це є кілька причин. По-перше, засіяти ділянку легше, ніж щось садити. По-друге, ця бобова культура рентабельніша: за тонну цьогоріч одноосібники можуть виручити 10 тис. грн., а то й більше. Та ще й отримати кошти готівкою. Зрештою, соя збагачує ґрунт азотом.

За інформацією департаменту АПР, у 2017 році під урожай сої на Прикарпатті було відведено 25,8 тис. га, що на 5 відсотків більше показника 2016-го. В 2018-му клин зріс до 28 тис. га, в минулому – до 28,8 тис. га. Цьогоріч – 40,2 тис. га. Порівняно із 2019 роком соя у ціні зросла майже вдвічі. Якщо торік реалізували по 6-7 тис. грн. за тонну, то нині можна продати і по 12-13 тис. грн. Тож ця культура навіть попри деякі втрати дає аграріям прибуток. Очевидно, площі під нею не скорочуватимуть.

Перегляди: 1