Головна Новини Ринок України Українському ринку томатів загрожує навала молі

Українському ринку томатів загрожує навала молі

Цього року томатна міль завдала катастрофічного удару по теплицях Одещини.

Виробники томатів області втратили від 20 до 80% врожаю, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Одеські тепличники почали бити на сполох. Збитки страшні, дехто навіть покидав свої теплиці, втративши весь врожай, та залишив бізнес.

Томатна міль має прихований життєвий цикл, паразитує всередині рослини, в листках, черешках, її стовбурі, через що її важко контролювати інсектицидами. Більш того, томатна міль є ще й стійкою до більшості препаратів.

В Україні томатна міль Tuta absoluta вперше з’явилася в 2010 році, але до Одещини спалахи поширення шкідника дійшли лише цього року. Якщо сусідні регіони із Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей з цією проблемою вже зіштовхнулись раніше та встигли напрацювати певні методи боротьби, то тепличники Одеської області виявилися до цього зовсім не підготовлені. Наразі деякі аграрії мають намір зовсім відмовитися від вирощування томатів та переключитися на огірки або інші культури, що стане проблемою для ринку томата та огірка з точки зору ринкової ситуації (дисбаланс попиту та пропозиції) та цін для виробників.

Спеціалісти прогнозують, що в сезоні 2021 через навалу комах-шкідників аграрії значно скоротять площі під пасльоновими, зокрема, вирощування томатів, баклажанів та перцю, та збільшать площі під огірки та редис, що не зможе не позначитись на ціні на овочі наступного сезону.

Експерти рекомендують не гарячкувати та все ж таки не відмовлятися від вирощування томатів. Натомість радять розібратися у проблемі та наступного сезону зустріти ворога у всеозброєнні, працювати комплексно як хімічними, так і біологічними препаратами, використовувати ентомофаги, феромонні пастки та лампи-приманки з електричним струмом, а також фізично контролювати літ метеликів за допомогою антимоскітних сіток на фрамугах теплиць.

Перегляди: 1