Головна Новини Ринок України USAID: Чверть фермерів стикається із земельною корупцією

USAID: Чверть фермерів стикається із земельною корупцією

23% малих і середніх агропідприємств стикаються з корупцією під час проходження пов’язаних із землею адміністративних процедур.

Про це свідчать результати дослідження USAID “Підтримка аграрного та сільського розвитку”, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroPortal.ua.

“Зараз ситуація зрушує з місця. Ми знаходимося в середині періоду, коли формується основний пакет законопроектів, який повинен скласти земельну реформу”, – зазначив керівник напряму земельної реформи проекту USAID Сергій Кубах.

Зокрема, законопроект №3295 буде стимулювати розвиток фермерських та інших малих господарств. Законопроект № 2194 вирішить питання права власності на землю громад, спростить доступ до земельних ресурсів для населення і бізнесу і скасує зайві дозволи, дублювання процедур перевірки документації із землеустрою.

“У громад є шанс отримати землю і повноваження з тим, щоб забезпечити свій розвиток. Адже рівень життя в сільській місцевості безпосередньо залежить від розвитку агробізнесу”, – зауважив він.

По-друге, зазначені законодавчі ініціативи – це доступ до держпідтримки і детінізація бізнесу.

“Ми провели 6 пілотних проєктів в напрямку агро. І побачили, що люди в сільській місцевості вже звикли до того, що вони не декларують свої активи. Місцевий бізнес і громади повинні знайти спільну мову щодо детінізації агросектора і використання земель”, – сказав Кубах, наголосивши, що детінізація управління землями – це вимога часу.

Перегляди: 0