Головна Новини Ринок України Тепла погода значно подовжила осінню вегетацію озимих посівів

Тепла погода значно подовжила осінню вегетацію озимих посівів

Погодні умови першої половини листопада значно подовжили осінній період вегетації за сприятливого зволоження ґрунту. З огляду на велику кількість пізніх посівів це був надзвичайно сприятливий фактор для покращення фазового розвитку посівів.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Національної академії аграрних наук України.

Загалом по Україні залежно від строків сівби озимі зернові культури перебували у фазах “розгортання 3-го листка”, “утворення вузлових коренів” та “кущіння” (переважна фаза розвитку). Найменш розвинені посіви (фаза “початок утворення сходів”) були у Донецькій, Луганській областях та у південних районах Одеської області. Стан посівів переважно добрий, лише місцями задовільний. Висота рослин у фазі “кущіння” становила в середньому від 11 до 23 см, густота – 370-450 рослин на 1 кв. м, загальна кількість стебел на 1 кв. м становила від 580 до 1400, кущистість нормально розвинених рослин сформувалася у межах 1,7-3 стебла на одній рослині.

“Такі важливі життєві процеси, які відбуваються в осінній період розвитку озимих, як утворення нових пагонів, формування вторинної кореневої системи, нагромадження пластичних речовин, будуть визначати їх стійкість до несприятливих умов перезимівлі. Тому, на початку припинення вегетації слід провести моніторинг посівів за розвитком, кількістю рослин на одиниці площі, їх фітосанітарним станом. Упродовж зимового спокою потрібно контролювати посіви пізніх строків сівби, оскільки вони в першу чергу будуть піддаватися механічним і фізіологічним пошкодженням”, – зазначили в НААНУ.

Перегляди: 0