Головна Новини Ринок України “Грейн-Трансшипмент” припиняє інвестиційну діяльність в Україні

“Грейн-Трансшипмент” припиняє інвестиційну діяльність в Україні

З прийняттям закону “Про внутрішній водний транспорт” нові правила гри на ринку річкових перевезень наберуть чинності з початку 2022 року.

На думку представників бізнесу, власне річкові перевезення від набрання чинності новим законом, напевно, не постраждають. Головне питання в тому, який економічний ефект від цього отримає Україна, пише “ПроАгро Груп” з посиланням на GMK Center.

“Через закон стане невигідно сплачувати податки і утримувати людей в Україні, тримати свій флот під українським прапором. Ми припускаємо, що всі українські компанії, які сьогодні працюють тут під українським прапором, будуть змушені перереєструвати свій флот під інший прапор і працювати через компанії в інших юрисдикціях. Витрати на зарплати, паливо – все це буде проходити поза українським оподаткуванням. Тут залишаться тільки портові збори”, – зауважив директор компанії “Грейн-Трансшипмент” Олександр Григоренко.

За його словами, зараз галузь не розуміє, що реально буде після того, як закон почне діяти, а влада вважає за краще нічого не говорити й не спілкуватися з бізнесом. Така ситуація призводить до цілком конкретних негативних очікувань і рішень.

“У нас були плани побудувати в 2021 році як мінімум дві баржі по 5 тис. тонн в Ізмаїлі на “Дунайсудносервіс”, але наразі ми не готові розглядати запуск цих інвестиційних планів, доки не будуть зрозумілі умови та правила роботи в 2022 році. Ці інвестиції будуть окупатися протягом найближчих 8 років. Ми можемо хоч сьогодні підписати контракт і побудувати наприкінці 2021 року це баржі, але ми не знаємо, що реально буде в 2022 році, коли фактично набере сили закон “Про внутрішній водний транспорт”. Ми поки що не готові так ризикувати. Іншими словами, у зв’язку з прийнятим законом ми змушені призупинити інвестиційну діяльність в Україні, поки не будуть зрозумілі правила та умови роботи в нових умовах”, – підсумував Олександр Григоренко.

Перегляди: 0