Головна Новини Ринок України В Україні запустять першу біогазову установку на пожнивних рештках

В Україні запустять першу біогазову установку на пожнивних рештках

На сьогодні у роботі біогазових установок частка пожнивних решток, що їх підмішують до іншої сировини, становить приблизно 10%, втім, у перспективі біогазові установки зможуть працювати на самих лише пожнивних рештках.

Перший такий проєкт в Україні наразі готують до запуску, розповів голова правління Біоенергетичної Асоціації України Георгій Гелетуха. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroTimes.

“Є вже приклади в світі роботи таких установок і наразі готується до запуску перша в Україні така біогазова установка, обладнання уже завезене і змонтоване. Там понад 50% сировини становитиме солома або стебла кукурудзи. Можна буде використовувати побічні продукти рослинництва та тваринництва, побічні продукти харчової промисловості, енергетичні культури. Відтак, це забезпечить перетворення практично будь-яких органічних продуктів у придатне до внесення в ґрунт органічне добриво”, – зазначив Георгій Гелетуха.

За його словами, біогазова технологія найбільш ефективна для відновлення родючості ґрунтів, адже зараз біогазові технології в основному працюють на гноєві, курячому посліді з додаванням силосу кукурудзи. Але в перспективі ці самі технології будуть використовувати практично всі пожнивні рештки, такі як солома, стебла кукурудзи та соняшнику. В такому разі дуже сильно розширюється сировинна база, на якій можуть працювати біогазові установки і, відповідно, кількість того дигестату, який може бути внесений в ґрунти.

Перегляди: 0