Головна Новини Ринок України На ринку сирого молока визріває конфлікт інтересів виробників і переробників

На ринку сирого молока визріває конфлікт інтересів виробників і переробників

Завершується період свят, коли на ринку молока зазвичай виникає профіцит сировини і ціни знижуються. Але в цьому році кардинального зниження не спостерігалося.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ІНФАГРО.

Для деяких операторів молочного ринку відкладення скасування першого сорту, прийняте заднім числом, стало несподіванкою. Хтось був упевнений, що змін не буде, комусь було все одно, а окремі заводи, можливо, з 1 січня вже приймають сировину населення вищим сортом і не готові відкочуватися до попередніх стандартів.

Рішення про відкладення неоднозначне. Компанії, які останніми роками активно працювали над якістю вхідної сировини та постійно проводили роботу з постачальниками, не в захваті від цієї ініціативи. У будь-якому випадку, без змін роботи Держпродспоживслужби нинішня реформа сортності виглядає профанацією.

У січні, відносно минулого місяця, діапазон цін сировини сільгосппідприємств очікувано не змінився. Незначні точкові перегляди не вплинули на загальну картину по країні. В середині січня діапазон цін категорії складає 10,70-12,45 грн./кг.

А ось молоко населення в окремих регіонах подорожчало. Причиною таких змін став попит з боку експортерів, які зараз задовольняються в більшій мірі молоком даної категорії (максимум, що можуть собі дозволити – мікс з молока населення і ферм). Молоко господарств населення в середині місяця оцінюється в діапазоні 6,25-8,00 грн./кг без ПДВ.

До кінця січня на ринку навряд чи відбудуться глобальні зміни. А ось в лютому може визріти серйозний конфлікт інтересів – маржа як виробників, так і переробників молока зараз знаходиться на мінімальних значеннях, тому на перші ролі виходить попит з боку кінцевого споживача, ну і, звичайно ж, здатність виробників і переробників домовлятися.

Перегляди: 0