Головна Рослинництво Зернові Аграріям степової зони через зміну клімату радять вирощувати пшеницю та ячмінь

Аграріям степової зони через зміну клімату радять вирощувати пшеницю та ячмінь

Через зміни клімату аграріям Кіровоградської області варто вирощувати озимі пшеницю та ячмінь замість проса та сої – вони краще переносять коливання температури та засуху. Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу Віталій Іщенко, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Національної академії аграрних наук України.

Зазначається, що у грудні 2021 року Світовий банк опублікував результати дослідження про вплив зміни клімату на економіку України. Його проводили протягом двох років на замовлення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Дослідники дійшли висновку, що найбільше зміни клімату відчують у Черкаській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій та Кіровоградській областях.

На полях інституту біля села Созонівка Кропивницького району посіяні озимі пшениця, ячмінь та соняшник. Тут вирощують рослини, які адаптовані до умов степового регіону. Працівники досліджують їх врожайність і потім радять аграріям, що садити краще.

«Останні 10 років змінилася тенденція до підвищення температурного режиму в основні періоди вегетації сільськогосподарських культур. Краще засуху переносять озимі, бо використовують зимові запаси вологи. Періоди посухи змінюються надлишком зволоження – це також накладає свій відбиток на розвиток культур»,– каже Віталій Іщенко.

Перегляди: 5