Головна Новини Ринок України Аграрії можуть на третину зменшити площі сівби озимих культур

Аграрії можуть на третину зменшити площі сівби озимих культур

В Україні розпочалася осіння посівна кампанія. За прогнозом Всеукраїнської аграрної ради, очікується зниження площ під озиминою не менше як на 30%, повідомляє «ПроАгро Груп».

У ВАР зазначають, що головними причинами, які спонукають сільгоспвиробників скорочувати посівні площі,  є висока вартість мінеральних добрив, проблеми з реалізацією зерна, а також занадто низькі закупівельні ціни на агропродукцію.

При цьому низка аграріїв планують ще більше скоротити площі посівів озимини. Так, очільник ФГ «Родина 2007» з Київщини Валерій Мартишко осінні посіви скоротить на 50% через проблеми з реалізацією зерна.

«Менше посіємо восени – менші затрати понесемо. Добрива внесемо по мінімуму, бо вони дуже дорогі, і було б добре, якби були програми цільового фінансування під добрива. Маємо власний насіннєвий матеріал, готуємо під посів 320 га, а раніше восени сіяли близько 600 га. Решту площ залишимо під паром, що завжди себе виправдовує: ризиків менше, а врожайність пшениці дає прибавку у 20% – вже мали такий досвід у господарстві. Залишаючи землі під паром, як мінімум, нічого не втрачаємо», – поділився планами фермер.

Однак навіть ті сільгоспвиробники, які не планують зменшувати площі посівів, будуть вимушені скоротити або й зовсім відмовитися від використання добрив і ЗЗР.

«Будемо сіяти як завжди 800 га озимини: пшеницю, ячмінь, ріпак. Вологу для посіву ріпаку вдалося захопити, тож ця культура вже посіяна. Єдине, що буде вирізняти цю посівну від попередніх – плануємо сіяти пшеницю без добрив, через їх високу вартість. Пальне також дороге, але змушені були його придбати, продавши зерно «в нуль», за собівартістю», – розповів очільник ФГ «Гранат» з Одещини  Анатолій Артеменко.

Перегляди: 3