Головна Економіка і аграрна політика Аграрії стали брати удвічі більше кредитів

Аграрії стали брати удвічі більше кредитів

Початок повномасштабного вторгнення РФ торік припав на активну фазу посівної. Попри усі ризики воєнного часу, українські аграрії продовжили свою роботу, зокрема, користуючись державними програмами пільгового кредитування.

Про це повідомляє платформа «Опендатабот», передає «ПроАгро Груп» з посиланням на delo.ua.

Зазначається, що лише за перший місяць великої війни банки видали аграріям 1 млрд. гривень кредитів. Загалом кредитування АПК за 2022 рік зросло вдвічі — до 118,9 млрд. гривень. Наразі позики аграріїв складають 15% від загальної суми виданих кредитів у 801,4 млрд. гривень.

На початок 2023 року аграріїв кредитував 51 банк в країні на загальну суму 118,9 млрд грн. Це майже вдвічі (на 44%) більше, ніж у 2021 році — тоді банки видали аграріям 82,4 млрд. гривень.

Останні роки незмінним лідером з суми виданих аграріям позик залишається «Райффайзен». На початок 2023 року цей банк видав 23,5 млрд. – це 20% від загальної суми кредитів цієї групи. Минулого року в топ позичальників аграріїв увірвались державні банки: «Ощадбанк»(14 млрд. гривень – 12% відповідно) та «Приватбанк» (12,8 млрд. гривень – 11%).

«Це пов’язано з тим, що обидва банки збільшили кредитування агросектору у перший рік великої війни – майже у 4 рази «Приватбанк» та у 2,6 разів – «Ощадбанк», – підкреслили аналітики.

Напередодні посівної аграрії зіткнулися з тим, що програма пільгового кредитування від держави не була продовжена, через що чимало виробників могли припинити господарську діяльність. 14 березня Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку надання фіндопомоги у рамках державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». Прийнятими змінами продовжено надання державної фінансової підтримки бізнесу, зокрема, аграріям, які отримали кредити у рамках проведення посівної кампанії у 2022 році.

Перегляди: 3