Головна Економіка і аграрна політика Асоціація «М’ясної галузі» виступає проти збільшення квот на імпорт свинини з ЄС

Асоціація «М’ясної галузі» виступає проти збільшення квот на імпорт свинини з ЄС

У рамках угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС у 2021 році буде переглянута річна квота 20 тисяч тонн безмитного імпорту свинини з ЄС, тоді як збільшення ввезення дешевої європейської свинини загрожує збільшенням збитків для вітчизняних свинарів. Про це заявили в Асоціації «М’ясної галузі», повідомляє «ПроАгро Груп»

«Експорту свинини з України до ЄС немає не тільки через неблагополучний статус України по африканській чумі свиней (АЧС), а через значно вищу собівартість і ціну української свинини. До прикладу, на німецькій біржі у січні 2021 року, ціна на кондиційну свинину в напівтушах, без ПДВ становила – 1,19 євро/кг, в Україні, без ПДВ – 1,45 євро/кг. Значно дешевше коштували в Німеччині напівтуші некондиційних свиней, які переросли та свиноматок – 0,65 євро/кг»,- зазначили в асоціації.

Збільшення квот на безмитний імпорт свинини може негативно вплинути і на рентабельність виробників курятини, навіть в умовах найнижчої в світі собівартості курятини в Україні, без ПДВ – 0,75 євро/кг у 2020 році та 1 євро/кг тушки птиці у 2021 році. У той же час у більшості виробників собівартість української свинини в напівтушах, без ПДВ в 2020 році була 1,45 євро/кг, а в 2021 році може досягти 1,6 євро/кг і більше.

Нижча на 60% собівартість української курятини разом із збільшенням безмитного ввезення дешевої свинини з ЄС може стати вироком для свинокомплексів, які мають високу собівартість. А таких свинокомплексів – більшість.

«Українські свинарі потребують хоч як не допомоги від держави, але хоча б збереження внутрішнього ринку збуту для свинини вирощеної в Україні. Збільшення безмитного імпорту свинини в Україну – це збитки свинокомплексів та втрата можливості перелаштувати свою роботу під умови глобального ринку – конкуренцію собівартістю, а в майбутньому отримання в Україні найнижчої собівартості свиней в світі», – підкреслили в асоціації.

В Асоціації «М’ясної галузі» повідомили, що спільно з Центром підвищення ефективності в тваринництві створюють умови для реального зниження собівартості на українських свинокомплексах. Разом з тим Кабінет міністрів і Верховну Раду України закликають не збільшувати квоти безмитного імпорту свинини, бо це становить загрозу для продовольчої безпеки країни.

Перегляди: 0