Головна Економіка і аграрна політика Аукціони на право вилову риби – як це працюватиме?

Аукціони на право вилову риби – як це працюватиме?

Наприкінці минулого року було вирішено запровадити проведення аукціонів з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах шляхом електронних торгів на майданчику «Прозоро. Продажі».

Порядок реалізації цього експериментального проєкту своєю постановою від 30 грудня затвердив уряд, а днями відбулося обговорення механізму його проведення з промисловими рибалками, передає «ПроАгро Груп».

Так, голова Держрибагентства Ігор Клименок повідомив, що лотів, у яких передбачені ліміти вилову водних біоресурсів, знаряддя лову та плавзасоби, вистачить на охочих учасників рибного бізнесу, адже вони будуть різної величини, а ліміти на вилов водних біоресурсів збільшено.

«Завдяки новим суб’єктам господарювання, які долучаться до рибного бізнесу, з’явиться конкуренція і ринок запрацює на користь державі», – наголосив заступник міністра агрополітики Віталій Головня.

«Аукціон – це прозора можливість доступу до державного ресурсу. Далі ефективне використання водних біоресурсів дає можливість наповнювати місцеві бюджети, тому, що всі податки за спеціальне використання водних біоресурсів залишаються на місцях. Основна мета аукціонів – дати рівні можливості всім бажаючим рибалити. Риба має законно потрапляти на прилавки. Цей експеримент насамперед націлений на економічне зростання та забезпечення країни продовольством», – додав Ігор Клименок.

Користувачі водних біоресурсів, своєю чергою, надали ряд практичних пропозицій, які будуть враховані у подальшій роботі.

Перегляди: 5