Головна Економіка і аграрна політика Банки видали аграріям кредитів на понад 5,4 млрд. гривень

Банки видали аграріям кредитів на понад 5,4 млрд. гривень

Станом на 13 квітня банки видали кредитів 2080 с/г товаровиробникам на 5 434 млн. гривень, основна сума із яких була залучена за програмою портфельних гарантій 80% – 4 413 млн. гривень. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінагрополітики.

П’ятірка областей-лідерів із залучення кредитів залишається незмінною:

  • Кіровоградська – 1 081 млн. гривень;
  • Вінницька – 944,2 млн. гривень;
  • Дніпропетровська – млн. гривень;
  • Одеська – 549,9 млн. гривень;
  • Львівська – 348,9 млн. гривень.

Для аграрія, який залучає в банку кредит на суму до 60 млн грн за цією програмою, встановлена нульова відсоткова ставка протягом шести місяців. Потім вона становитиме 5%. Скористатися кредитом можуть аграрії, які підпадають під визначення с/г товаровиробника.

«Фактично за тиждень було видано кредитів більш ніж на 3,5 млрд. гривень для понад тисячі аграріїв. Банки взяли доволі швидкі темпи, щоб покрити потреби наших с/г товаровиробників, які саме зараз проходять посівну кампанію. На сьогодні аграрні кредити можуть видавати 22 банки, і мета держави наростити кредитування аграрної галузі до 40 млрд. гривень, тобто ще майже у 8 разів. Україна розуміє свою визначальну роль як гаранта продовольчої безпеки світу, тож ми повинні зібрати урожай, аби прогодувати себе, а також не допустити дефіциту продовольства та голоду у світі», – наголосив міністр агрополітики Микола Сольський.

Серед банків, які надають відповідне кредитування, АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «ПУМБ», АТ «ПроКредит Банк», АТ «Райффайзен Банк», АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «Укрексімбанк» та інші.

Нагадаємо, для забезпечення сталого проходження посівної кампанії у 2022 році Постановою Кабміну від 12 березня 2022 р. № 274 для МСП – сільськогосподарських товаровиробників збільшено граничний обсяг державних гарантій на портфельній основі до 80% загальної суми зобов’язань за основним боргом за портфелем кредитів банку-кредитора та 80% за кожним окремим кредитом.

Перегляди: 2