Головна Економіка і аграрна політика Банки видали аграріям кредитів на понад 8,8 млрд. гривень

Банки видали аграріям кредитів на понад 8,8 млрд. гривень

Станом на 21 квітня банки видали кредити 3070 сільгсптоваровиробникам на 8 840 млн. гривень. Основна частина цієї суми була залучена за програмою портфельних гарантій 80% – 7 155 млн. гривень, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства.

Трійка областей-лідерів із залучення кредитів за останній місяць залишається незмінною: Кіровоградська (1 473 млн. гривень), Вінницька (1 308 млн. гривень), Дніпропетровська (1 200 млн. гривень).

В міністерстві зазначають, що за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» банки надають, зокрема, й аграріям пільгові кредити та державні гарантії на портфельній основі. Ставка становить 0%. Строк кредитування – 6 місяців. Сума кредиту – до 60 млн. гривень. Аграрію потрібно забезпечити для застави тільки 20% від суми кредиту – решту суми гарантує держава.

Скористатися кредитом можуть аграрії, які підпадають під визначення сільгосптоваровиробника. Обмежень за кількістю землі в обробці немає.

«Наразі банки вийшли на такий темп, що в тиждень по Україні видається кредитів тільки аграріям на суму близько 3,5 млрд. гривень. На таке пільгове кредитування в бюджеті вже передбачено 25,5 млрд. гривень, але в перспективі держава має намір наростити фінансування сільського господарства ще більше. Тому закликаємо аграріїв користуватися нагодою та підтримувати в такий спосіб свій агробізнес. Менше ніж за місяць кредити отримали понад 3 тисячі сільгоптоваровиробників.  Тим більше, що банки максимально спростили умови та вимоги до позичальників. А з моменту подачі документів банки надають відповідь протягом всього лише декількох днів щодо свого рішення у видачі кредиту», – розповів міністр агрополітики Микола Сольський.

Перегляди: 5