Головна Війна проти України Банки видали аграріям майже 1,8 млрд. гривень кредитів на весняну посівну

Банки видали аграріям майже 1,8 млрд. гривень кредитів на весняну посівну

Станом на 5 квітня понад 900 сільгоспвиробників залучили кредити в українських банках на загальну суму 1 785 млн. гривень. За програмою портфельних гарантій 80% — на 1 494 млн. гривень, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства.

Зазначається, що серед регіонів із залучення кредитів лідирують:

  • Кіровоградщина – 405 млн. гривень (22% від загальної суми);
  • Вінниччина – 365 млн. гривень (20,4%);
  • Дніпропетровщина – 267 млн. гривень (14,9%);
  • Одещина – 161 млн. гривень (9%);
  • Львівщина – 159 млн. гривень (8%).

За умови кредитування до 60 млн. гривень за цією програмою відсоткова ставка для аграріїв становить 0% річних (за програмою державної фінансової підтримки «Доступні кредити 5-7-9%»). Термін кредитування — до 6 місяців, а після його завершення відсоткова ставка для позичальників становитиме 5%. Скористатися кредитом можуть аграрії, які підпадають під визначення сільгосптоваровиробника.

«Держава зробила все, щоб максимально, наскільки це можливо у період війни, нівелювати ризики зриву посівної. Кредитування аграріїв – один із основних пріоритетів банків. Умови для надання кредитів спрощено максимально. Причому банки кредитують наших аграріїв навіть у тих регіонах, де точаться бої, бо необхідно сіяти і навіть під такою небезпекою люди виходять на свої поля. Сьогодні кожний з них іде на героїчний подвиг», – зазначив міністр агрополітики Микола Сольський.

Перегляди: 2