Головна Агрохімія Біля заповідників мають використовуватися лише біологічні препарати – ДПСС

Біля заповідників мають використовуватися лише біологічні препарати – ДПСС

Широке використання біологічних препаратів для боротьби із гризунами біля заповідників може допомогти у захисті довкілля, збереженні тварин і птахів. Про це йшлося під час «круглого столу», на якому, зокрема, обговорювалося питання загибелі птахів у біосферному заповіднику «Асканія-Нова, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби.

З початку року в заповіднику загинуло близько 1500 птахів 18 різних видів. Причина – отруєння птахів бродифакумом, що застосовується як отрута проти всіх видів гризунів. Бродифакум знайшли і в протруєному зерні з полів біля «Асканії-Нова», і в печінці загиблих птахів.

«Насамперед хочу підкреслити, що спеціалісти Держпродспоживслужби в ситуації із масовою загибеллю птахів спрацювали фахово та оперативно – були відібрані проби, проведені всі необхідні аналізи та перевірки. Ми зробили все, що в наших силах та нашій компетенції, і передали інформацію відповідним органам», – зазначила голова ДПСС Владислава Магалецька.

Крім того, вона підкреслила, що українське законодавство у сфері захисту рослин є недосконалим та потребує узгодженості із вимогами законодавства ЄС. Зараз у Верховній Раді розглядаються  проєкти законів «Про вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами» та «Про захист рослин».  Голова Держпродспоживслужби повідомила, що вони включають багато важливих норм, які можуть допомогти змінити ситуацію в цій сфері на краще.

Також Владислава Магалецька вважає, що доцільно  створити особливі умови роботи з пестицидами для «буферних зон» навколо заповідників.

Як повідомлялося, на засіданні Херсонської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було прийнято рішення починаючи з 18 березня призупинити на три тижні (період сезонної міграції птахів) застосування в 40 кілометровій зоні прилеглій до «Асканія-Нова» пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродифакуму, що використовуються для боротьби з гризунами. При цьому аграрії мають прибрати протруєне зерно з полів.

Перегляди: 0